Jämtlandsfjällen, så länge det var sedan j...

img_1908 (MMS)

Jämtlandsfjällen, så länge det var sedan jag var på några högre höjder! Egentligen skulle vi ha åkt iväg igår på hjortronjakt men bilen tog längre tid än beräknat hos bilverkstaden (ÄNTLIGEN har vi fungerande AC igen) så det hanns inte med. Jag var helt slut efter stigningen upp men sedan gick det av bara farten, till nästa år ska jag ha ett par egna kängor också! Utdelningen var väl inte så stor men det gjorde inte så mycket, härligt att bara komma ut - och upp!!


Ikväll har myggen fått sig ett rejält skro...

img_8066 (MMS)

Ikväll har myggen fått sig ett rejält skrovmål, och vi åtminstone en liter eller två av fina blåbär! Till en början fann vi inget alls men sedan blev vi sittandes bland tuvorna, jag och mamma, vilket också ledde till en hel del myggbett. Fått upp suget för skogen, jakten på bären, kanske blir det en skogstur imorgon med, men då med myggstift!!


Att göra ett medvetet val

För en hel del år sedan följde en kompis till mig med upp till Jämtland över påsk, vilket innebar traditionsenlig middag hos mormor och morfar. Det bjöds på lamm och faten gick runt så alla fick ta för sig. Min morfar skickar fatet med lamm till min kompis som tackar nej med anledning av att hon är vegetarian, varvid min morfar säger "men du kan väl smaka?". Så mycket för förståelse av de val man gör, av etiska eller hälsomässiga skäl. Upplever lite samma sak nu faktiskt, jag väljer bort kolhydrater i de flesta former, stärkelse i alla former och ändå så ska det försöka trugas på bullar, kakor, bröd, kex, våfflor, potatis, pasta, frukt osv osv osv.

Och nej, jag är inte duktig, jag har gjort ett val, duktig är man om man lyckas med något man inte förusätts kunna eller lyckats åstadkomma något extraordinärt på något sätt. Man är inte duktig om man väljer bort kakor, glass och godis. Lika lite som man är duktig om man väljer att inte gå ut mitt i gatan när det kommer bilar utan stanna kvar och vänta på att det är klart att gå, ett aktivt val helt enkelt.

Appropå andra medvetna val så har det för ett par timmar inträffat en trafikolycka med två motorcyklister som skadats och förts till sjukhus, där bilförararen de kolliderade med valde att köra ut trots att han uppmärksammat att motorcyklisterna kom (enligt räddningstjänst dessutom i helt laglig hastighet) på vägen. Dumt medvetet val. Eller som när vi krockade i höstas, där den andre parten valde att chansa och körde ut mitt framför oss i en kaotisk korsning, vilket ledde till krock och skrotad bil. Medvetna val får gärna vara övervägda också, tack.

Det är pga sådana bilister jag själv är livrädd ute på vägarna, livrädd för att mina föräldrar ska råka ut för något när de kör MC och livrädd för den dag dottern ska ge sig ut i trafiken...

Smultron!!

img_7674 (MMS)

Smultron!!


Brustna rutiner och en tur på byn

Jag ser fram emot dagisstarten om ett par veckor, då dottern förhoppningsvis kommer vara redo för sängen innan kl 23 om kvällarna... Försökte se Revolutinary Road igår på femman, det gick sisådär, jag missade början, större delen av mitten, fick en känsla av vad filmen handlade om, för att återigen bli avbruten men missade inte slutet iaf, då dottern förnöjt satt i soffan och lekte med min mobil och åt nötter.

Det här med nattningen har ju inte gått smidigare nu under semestern heller, det är så lätt att rucka på rutinerna bara för att vi inte har några övriga tider att passa, dessutom är det ju så ljust om kvällarna.

Igår åkte jag, maken och dottern in till Östersund, maken hittade en snygg kavaj, jag höll på att rinna bort i den tryckande värmen. Sedan tog vi en tur förbi Jämtlands shoppingmecka Lillänge, botaniserade bland de sorgliga resterna på OnOff:s utförsäljningsrea (där mycket trots avdragen rabatt var dyrare än vad man kan köpa samma sak för på nätet, en trolig delorsak till kedjans fall?) och fyndade på Lindex, där de hade "ta 2 betala för 1" på barnrean, fick 3 tröjor och en kofta till dottern för det mycket rimliga priset av 125 kr. Gjorde nämligen en ordentlig räd i dotterns garderob under veckan och plockade ut 5-6 kilo (!) kläder. Så nu gapar trådbacken rätt tom, det mesta i strl 80-86 plockades undan, kvarstod gjorde några enstaka plagg i 92 som jag köpt sedan innan (bl.a på senaste POP-rean och på Lindex mellandagsrea). Inser att konsumtionen av barnkläder nog inte är helt sund, varken ur en miljömässig eller ekonomisk synpunkt men dessvärre är det svårt att köpa begagnat i de här storlekarna (har tidigare använt mig mycket av tex Tradera) pga mycket fläckar och stort slitage, merparten av kläderna jag plockade undan såg tillräckligt sjaviga ut för att jag inte skulle vilja sälja dem. I den här takten kommer vi behöva hyra ett separat förråd bara för att förvara barnkläder, eller så får vi skaffa hus med enorma förvaringsmöjligheter...

Köpte även en toasits från BabyBjörn på Coop. Dyrt, ångrar att jag inte gjorde det på GeKås när vi ändå var där. Ska försöka börja potträna dottern, hon säger ju faktiskt till när det är "baass" på gång. Dottern blir 18 månader imorgon, när har ni andra börjat med potträning?!

Det är en sorgens dag idag. Min tacksamhet...

Det är en sorgens dag idag. Min tacksamhet över att jag får vakna upp med min familj varje dag kan inte beskrivas med ord. Min tankar och tårar går till det norska folket, till alla som aldrig mer får hålla sitt barn i famnen, de som mist sitt syskon, sin förälder och sina bästa vänner. Det ohyggliga är en attack mot demokratin och hoppet hos de ungdomar som fyllda av hopp och framtidstro, en attack mot naiviteten. Ondskan har drabbat Oslo och jag gråter med er.


Tönnebro! Halva vägen avklarad, nu kör vi ...

img_4793 (MMS)

Tönnebro! Halva vägen avklarad, nu kör vi inlandet och siktar på att vara framme till kl 12 ungefär... Hej Jämtland, snart!!


Bara en balja kaffe så...

img_9198 (MMS)

...(ja det är kaffe, med både en skvätt grädde och mjölk i, älskar den där krämiga smaken i gommen, som att fika på klassiskt gammeldags kafé) och invänta att diskmaskinen gått klart så kör vi mot Östersund, mest troligt inte utan stopp på vägen (som när vi åkte ner till Varberg) eftersom dottern vägrade äta något annat än oliver till lunch. Har packat ner diverse kläder, har inte en aning om hur vädret kommer te sig i norr och understa lagret av grejer i väskan är ouppackat sedan västkustsvistelsen. Varför är det så lätt att packa i väskan men alltid så motigt att packa ur den? En vånda för vardagen kanske..?


Fröken sömntuta

Vi är lyckligt lottade föräldrar denna sommar, som för det mesta kan sitta uppe sent om kvällarna och slarva och ändå få sova ut på morgonen, dottern har vaknat vid halv nio som tidigast under semestern. Idag fick jag väcka henne så att vi skulle hinna i tid till BVC, var inte alls poppis!

Idag var det sprutdags, vare sig mässling, röda hund eller påssjuka skall nu kunna drabba lilla fröken sömntuta. Bra det, med tanke på den mässlingsepidemi som visst rör sig ute i Europa. Angående vaccinationer så läste jag återigen en artikel om vaccinet mot "svininfluensan", tänk att man började massvaccinera barn utan att känna till biverkningarna. Själv är jag rätt säker på att dotterns emaljhypoplasi i överkäksfronten beror på att jag tog vaccinet under graviditeten, stämmer väldigt bra ihop med hur tandanlagen bildades under tiden hon låg i magen. Någon annan som tog vaccinet som gravid och nu tycker sig se något som avviker från det normala hos barnet?

Älgmoussaka!

img_2753 (MMS)

Man vet att man kommer från Norrland när man bara råkar ha något kilo älgfärs liggandes i frysen... Inspirerad av svärisarnas goda moussaka som även dottern åt massor av så beslöt jag mig för att göra det till middag, för första gången, därav min blunder att: glömma "vattna ur" squashen (strö salt över och låt stå ca 30 min) innan den läggs i formen! Annars är det bara att fräsa upp köttfärs (använde 1kg), tillsätt 2 hackade lökar, 3 pressade vitlöksklyftor, 1 förpackning krossade tomater, 2 buljongtärningar, salt, peppar och rosmarin, plus lite extra vätska iaf om man använder älgfärs eftersom den är så torr. Skiva squashen tunt. Varva färs och squash i ugnssäker form. Eftersom jag går på LCHF så gjorde jag ingen redd ostsås utan blandade istället bara ca 3 dl grädde med ca 1,5 dl keso och ungefär 2-3 nävar gratängost. Häll ostblandningen över det hela och in i ugnen ca 20 min på 200 grader. Servera med en god sallad!


Det dåliga samvetet

Jag har bekanta som är jättebra på att göra album, som har fullständigt ifyllda "Min första bok" till inte bara första barnet utan även andra.. Själv hade jag goda ambitioner när dottern var under tillverkning (i magen alltså), köpte en bok, började fylla i.. Och sedan tror jag luften gick ur mig. Men nu har jag faktiskt kommit igång, inte med någon bok utan kör med lösa ark där jag skriver upp de vanligaste orden hon använder sig av (och hur hon uttalar dem, roligt att kunna följa den språkliga utvecklingen månad för månad), vad hon hittar på för hyss, favoritmat, vad hon leker med osv, sådant som aldrig ens skulle rymmas i en bok! Det ser lite kluddigt ut men huvudsaken är ju att jag över huvud taget gör det. Nästa steg är att faktiskt göra ett fotoalbum (vilket var planen under semestern, men tiden försvann visst iväg på annat), där jag får ha Skrotmamman som god förebild... :)

Imorgon är det 18-månaderskontroll, första besöket på BVC i Tullinge och en sköterska som presenterade sig med sitt smeknamn. Är alltid lite nervös inför dessa kontroller, fastän jag vet att dottern är tidig i såväl tal som motoriskt så känns det som om man ska granskas ner till sömmar och atomer och i första hand finna fel istället för att uppmärksamma det som är positivt. Som när dottern matvägrade en vecka innan sin ettårsdag och vi nämnde att "hon drack i alla fall mjölk under den där veckan" och vi fick hör att barn absolut inte ska dricka mjölk, för det hämmar upptaget av järn. Vilket såklart inte var någon nyhet. Men hallå, om mjölk var det enda hon accepterade i mat- och dryckesväg under EN vecka, är det då inte bättre att ge barnet mjölk istället för att svälta henne..?

Makens farmors lakan kommer till användnin...

img_5851 (MMS)

Makens farmors lakan kommer till användning igen, omsydda av svärmor till gardin, passade jättefint till dotterns rum! Dottern blev för övrigt överlycklig av att komma hem igen, halv två natten till måndag, vägrade sova och ville dra fram alla sina leksaker... Tippar på att hon somnade någon gång mellan 3-4 på morgonen, protesterande. I övermorgon packas bilen till dess bräddar igen, innan dess ska vi försöka få ordning här hemma och ev byggt en grind, eftersom dottern gärna rymmer eller trillar ner för trappan. Igår hittade jag henne på parkeringen, min iPhone låg på nedersta trappsteget, som tur var både dottern och mobilen oskadda...


Till sist kom solen tillbaka! Vi har haft ...

img_1392 (MMS)

Till sist kom solen tillbaka! Vi har haft rätt ruggigt väder, regn och blåst, inte kul alls, framförallt inte att köra i, då vi varit uppe i Gäteborg och Onsala med bilen. Näst sista dagen på västkusten, jag har redan lärt mig avsky "Wheels & Wings", en träff för veteranbilsentusiaster, raggare och skrotnissar, vilket blockerat in- och utfart till Varberg och Getterön sedan ett par dagar. Maken ringde för en stund sedan och sa att det tagit dem TVÅ timmar att ta sig från motorvägen till stan, tar i normala fall 5-10 minuter... Nåväl, det hela är över när vi susar hem imorgon kväll! Nu väntar en mellanlandning hemma innan färden styrs mot ljuvliga Jämtland. Så länge lutar jag mig tillbaka och lapar lite mer sol!


Dottern i grönskan, i förgrunden sommarens...

img_5481 (MMS)

Dottern i grönskan, i förgrunden sommarens favoritleksak, gräsklipparen! Morgonsol, kaffe på trädäcket... Det blir inte så mycket uppdaterat här, vi har ju fullt upp med att hänga på gräsmattan!


Torghandel i Varberg! Är så förtjust i Eke...

img_0242 (MMS)

Torghandel i Varberg! Är så förtjust i Ekelunds fina vävda dukar, vi fick bl.a. en fantastiskt vacker löpare i bröllopspresent. Idag på torget fyndade jag två löpare till, andrasortering (knappt synbara "fel"), för 100 kr styck! Igår var vi till Ullared och gick en kort vända på GeKås, köpte leksaker till dottern och ett spel till oss, Portobello market, som maken i skrivande stund håller på att ställa fram för en omgång medan dottern sover sött... Underbart väder idag efter ett par dagar som varit rätt gråa, kanske vågar mig på ett dopp i tredje vik idag? Den som lever får se! Ha det toppen allesammans!


La dolce vita! Vi är framme i Varberg, när...

img_1057 (MMS)

La dolce vita! Vi är framme i Varberg, närmare bestämt Getterön (efter en rätt smärtfri nattkörning). Övriga familjemedlemmar är på diverse uppdrag, jag njuter av fågelkvitter och min bok! Mons Kallentoft är en favorit, lagom spännande deckare där fokus inte bara hamnar på tekniska beskrivningar, i knät ligger fjärde boken om Malin Fors, polis i Linköping, när jag läst ut den (1/3 kvar) ska jag antingen gå på jakt efter nästa i serien (Den femte årstiden) eller ta itu med någon av de andra två som ligger i väskan; Marian Keyes eller Louise Boije af Gennäs.


RSS 2.0