Popcornens tid är över...

Man vet att man inte har en pyttebebis längre när man får börja byta riktiga bajsblöjor med vuxenlukt... Sedan vi börjat varva med mer mat än amning har den där lukten av smörpopcorn så sakteliga fasats ut och ersatts av en mindre angenäm lukt. Snart går hon väl, börjar i skolan, tar studenten, flyttar hemifrån och lever ett eget liv... När det är ens första bebis blir man till sig över allt nytt, när man har sin sista bebis (mest troligt) blir man istället nostalgisk och vill dra ut på tiden. Ha sin bebis som bebis så länge det går...

I helgen måste jag ställa mig och laga mer barnmat. Mellisar har jag gott om men värmde upp den sista köttgrytan idag och har nog bara två portioner fisk kvar, köttfärssåsen med pasta är det mycket kvar av men den är inte lika fin i konsistensen och därmed ingen favorit. Kanske ställer mig och gör pannkakor, det funkar ju för båda barnen och är enkelt att ha i frysen.

Ska försöka sova nu och kanske masa mig upp imorgon för ett svettispass, mota bort träningsvärken (japp, idag hann den ifatt mig) med lite rörelse...

Present från maken! Nu kan jag sätta mig i köket nästa vecka och lägga färdigt pusslet, slippa drälla med bitar på golvet, pussla i en okej arbetsställning och kunna ta bort det när ytan behövs till annat. Så himla bra!



Lyxig mellis

Rotade runt lite i frysen igår och hittade en påse hjortron, det borde ju också kunna bli en superb bebismellis! Har skurit upp äpplen i bitar och väntar nu bara på att äpplena mjuknat, sedan är det ju bara att köra lite med stavmixern och klicka upp i iskubsformar. Hallon&äpple-purén som jag gjorde häromdagen blev mycket populär. Hjortron innehåller ju mycket c-vitamin, fast det är ju ytterst tveksamt om något består efter kokning. Men än dröjer det innan Märta kan hänga med på hjortronplockning och äta bären direkt ute i naturen, så det här får bli det näst bästa! 

Kilopriset på hjortronsylt är väl på 150kr eller så, undrar vad mellisar skulle gå på..?



Hemmahäng med barnen

Vi avslutar februari som månaden började, med sjuka barn. Ingrid hade närmare 40 graders feber igår, idag är hon betydligt piggare men det fick bli en hemmadag. Lite Röjar-Ralf på stora tv:n, en gosig filt som räcker till oss alla tre och en kopp kaffe till mig (som sovit alldeles för lite, och vid 07 kom Ingrid in och tyckte jag skulle kliva upp).

Fortfarande feber och lite illamående, tur att pappan kom hem med saft och glass igår så att vi tar oss genom dagen!

Klart banditen är trött, hon har ju röjt halva natten!




Avlösning

Imorse bad jag personalen på förskolan ringa om Ingrid blev sämre under dagen, eftersom hon klagat på ont i magen. När jag kom dit för hämtning låg hon i kuddhörnan och sov, och var rätt blek om nosen. Väl hemma trampade jag henne, 39 grader. Så imorgon tar vi en hemmadag, hoppas bara hon är frisk till på söndag då vi tänkt gå på Skansen! Lagom att hon blir sjuk nu när den lilla banditen tillfrisknat, de löser av varandra med sina bacillurer...

Förresten, två nappfria nätter för stora fröken, igår kokade vi hennes gamla nappar och gav till lillasyster. Även om hon fortfarande föredrar de lite mindre bebisnapparna.

Det är bara att vänja sig, den där lillasyrran kommer vilja hänga och klänga i massor de kommande 10-15 åren... 



Inte så illa ändå idag

Jag trodde att träningsvärken skulle vara skoningslös idag men det var faktiskt inte så illa! Någon som verkar vara lite mer slagen är Märtisen, som sovit större delen av dagen, förutom ungefär två timmar som hon ägnade åt att suga på ett brio-tåg, skratta åt sin mamma och amma (idag duger jag, minsann!). Hon höll oss vakna inatt genom att ligga och skratta åt sin smurf, och vi kunde inte göra något än att skratta vi med. Knasiga lilla unge!

Pingrid försökte med sjuk-tricket imorse för att få stanna hemma, hon hade visst så ont i magen att det enda som hjälpte var att få ligga i soffan med plattan och se på tecknat... När vi väl kom till förskolan sprang hon iväg till kompisarna på en gång och vinkade bara lite nonchalant över axeln åt mig, inte så sjuk ändå!

Max 45 minuter till, sedan är det dags att gå ut i den råa kylan, skulle också hellre ligga kvar och gosa i soffan...



Nära döden-upplevelse nästan

Jag är fruktansvärt fruktansvärt otränad, så otränad att jag skämdes lite på kvällens cirkelpass och ett tag önskade jag att det gick att smita undan... Men så kom jag på att jag faktiskt gör det här gör mig själv, för att JAG ska må bättre. I slutändan åtminstone, för ikväll kändes deg som om jag skulle döööö en smula. Jag tog faktiskt i så att jag har ont i tänderna, sist jag gjorde det var på förlossningen då Ingrid skulle ut...

Trodde ett tag att jag skulle behöva ställa in dock, för banditen har visst bestämt sig för att fast föda är hennes grej. EN gång sedan imorse har jag lyckats amma henne, och vid middagstid var vänster bröst som en hård boll och mjölkstockningen kändes inte särskilt avlägsen... Lyckan var stor då jag fick låna en bröstpump av mammakompisen i huset bredvid, fick ur mig ungefär 1,5 dl som Mikael sedan kunde mata Märta med när jag var iväg på passet. Det här är väl början på slutet av amningen, dags att göra mer mat (till middag blev det fisk&potatis och en hallon&äpple-puré efteråt) så att jag inte står handfallen närmsta tiden.

Nu blir det duschen och sedan fortsätta dö lite i soffan innan jag tar min bandit (som sover i selen på pappas mage) och lägger mig!

45 minuter efter passet, nu börjar det högröda lägga sig... #intesåsnyggmenkämparändå



Intresset avtar

Idag har jag försökt truga på Märta bröstet, det slutade i en mjölkfontän över henne, mig och soffan. Hon är helt enkelt inte lika sugen på att amma längre. Nattetid (men faktiskt bara en gång under natten som gick) tar hon gärna bröstet men inför vi kvällsmål med fullkornsvälling (som vi gjorde med Ingrid i samma ålder) så kommer det nog också snart vara över.

Idag fick hon yoghurt till frukost och kött- och potatisgryta till lunch, och som "efterrätt" äpple- och mangopuré. Och nu står jag vid spisen och gör "mellisar" på äpple och hallon, så enkelt och billigt jämfört med att köpa dem färdiga...

Dagens bästa annars, förutom en kall men skön & trevlig promenad, är att maken lagat min dator! Han är ju alldeles magisk när det kommer till det tekniska! ❤

Mätt och glad!

Husmoderssysslorna...



Det gick över

Allt det där ledsna gick över efter att hon fått sova ett par timmar hos mamma. Och äta mat, och på det välling. Och så kramas mycket. Till slut var faktiskt näsan mindre täppt också så att hon kunde ammas igen, det tackar jag för som nästan var på vippen att beställa hem en bröstpump från Apoteket med maken.

Ingrid gick till sängs utan napp, frivilligt! Hon har nämligen bestämt sig för att vara en mycket ädel storasyster och donera sina nappar till Märta. Imorgon ska vi koka nappar. Och allt eftersom får vi väl rensa ut de gamla Ingrid-napparna och ersätta med nya fräscha men just nu är jag bara så glad över att hon inte tjatar om den för egen del och är så pass osjälvisk att hon ger sina älskade nappar till lillasyster.

Annars har det inte hänt så mycket. Åt god middag efter förslag från maken, grönsaker i ugn (både rotselleri och morot innehåller ganska lite kolhydrater och är så goda ugnsbakade!), stekt lax och världens starkaste (men god!) aioli! Imorgon blir det nog en promenad på förmiddagen, åka till Tumba och köpa på mig lite bebispyjamaser, promenera mera, laga middag och sedan ett Svettis-pass i hallen. Kan bli en bra dag!

Ingrid fick den här fina koftan av farmor, men när den satt som bäst var det 30 grader varmt ute och inte riktigt yllekoftsväder... Vilken tur då att Märta föddes under sommaren och nu kan överta den från syrran, helt rätt säsong och storlek!



Sömn, vad är det?

Den lilla banditen är fortfarande förkyld, rejält snorig och hostig, kanske lite febrig under natten eller så var hon varm för att hon skrek så mycket. Magen krånglade. Och inget hjälpte förutom att få sitta tätt tätt mot mamma och se på sit coms från ungefär klockan tre inatt tills dess Barnkanalen började sina sändningar, för då bytte vi och såg på det istället. En inte alltför skön natt med andra ord. Ändå började den bra, hon sov i egen säng de första 6-7 timmarna åtminstone, så vi är på god väg att återerövra sängen, det är trots allt inte så stor skillnad på sovkvalitén överlag mellan en vaknatt eller en "sova på 30 cm utan kudde-natt".

De här nätterna börjar ta ut sin rätt, min förkylning blir inte så mycket bättre och humöret är i botten. Igår fick jag förvisso sova rätt bra men kände mig ändå sänkt hela dagen. Följde med Ingrid till hennes kompis efter förskolan, det är skönt att ha mammakompisar med barn i samma ålder (+- en månad eller två) som också är rätt slutkörda i knoppen, så man är på samma nivå. Att umgås med folk utan barn i större utsträckning får vänta tills jag börjat jobba känns det som, har inte så mycket att tillföra i en vanlig vuxen konversation för tillfället!

Älskade lilla snorunge, att inte kunna hjälpa dig känns svårt, får nöja mig med det lilla jag kan göra, snorsugen, torka näsan och låta dig sova i famnen. Sjöng inte mer än halva "Sov du lilla videung" och sedan slöt hon ögonen och somnade...



Spaghettibenen

Det här kommer kännas imorgon! Jag stack iväg på yoga vid femtiden, en timmas stretchande av muskler som inte använts på jag vet inte hur länge. Bra instruktör som gick runt och korrigerade hur man stod, små tips om hur fötterna skulle vara vinklade som gjorde enormt skillnad under övningarna. Det enda minuset var nog att det var nedsläckt, hög mys- och avslappningsfaktor men för mig som novis (förutom att jag kört en hel del yoga förut på Wii fit, så rörelserna var inte helt obekanta) och inte kunnig i vad rörelserna heter så var det ibland lite svårt att hänga med utan att bryta ställningen jag stod i för att se mig omkring vad de andra gjorde, för instruktören var klädd i svart, lite svårt att utskilja vad hon egentligen menade alla gånger.

Nu ska jag göra lite mandelskorpor och hasselnötsskorpor som jag och maken kan smaska på ikväll!

Bara några levande ljus lyste upp salen, fick den att kännas mindre och trivsammare!



Mat man inte ledsnar på!

Den här supergoda blomkålssoppan skulle jag nog kunna äta varje dag, dessutom är den färdig på ca 20 minuter. Idag piffade jag till den med lime, i brist på citron! Någon som missat receptet? 

Ca 800 g blomkål, 8 dl vatten, 3 msk grönsaksfond, 2 dl + 1,5 dl grädde, skalet + saften av 1 lime, en tumstor bit ingefära. Koka blomkålen mjuk i vatten + fond, riv ingefära + skalet av lime + 2 dl grädde, koka upp grädde/lime/ingefära och sila sedan bort "rivet". När blomkålen mjuknat ta upp med hålslev, mixa i blender tillsammans med gräddkoket, späd till önskad konsistens med grönsaksspadet och ca 1,5 dl grädde, smaka av med limesaft, salt och peppar.



Svisch, sa helgen och susade förbi!

Det kanske inte gör så mycket, jag är ju "ledig" i veckorna också, men det är så skönt slippa ha tider att passa! 

Igår gjorde vi Kungens Kurva, storhandlade på Ikea (2 dörrmattor, 78kr) och gick sedan ett varv på XXL Sport, där blev notan något dyrare men kom hem med en underställströja till mig, ett fynd! Enklaste sättet att fräscha upp soffan visade sig vara en noppmaskin, 29kr som gjorde STOR skillnad! Stod även och kollade på mobiltelefoner, min skärm har ju varit trasig i ett och ett halvt år nu, men jag är inte så mycket för stora utlägg på tekniska prylar. Skulle aldrig falla mig in att betala 7000 kontant för en iPhone 5:a, möjligen 3000 för en 4:a men det lutar väl åt att maken får ge mig en reparation i sen födelsedagspresent, det kostar en bråkdel så mycket. Till saken hör ju även att jag skulle få hans mobil när han köpt någon annan, men så dröjde det ett tag och den telefonen han beställt kom aldrig, och sedan skulle den inte komma alls. Så kan det gå!

Igår bevittnade vi mellon, ungefär lika mediokert denna gång. Konceptet börjar kännas rätt unket, en handfull låtskrivare har pop-låt-diarré och slänger ut "stjärnskott" på scenen för ett falskt uppträdande med tveksam koreografi... Mest av allt störde jag mig på Anton Ewald som envisas med att ta sig i skrevet hela tiden, är det svamp eller bara ett tics? 

Idag är då frågan, zumba eller yoga. Eller båda passen kanske? Med förkylningen i åtanke är det två bra pass, zumban åstadkom inte en svettdroppe sist, och någon annan träning har jag ju inte fått i veckan...

Kroppsstrumpan under klänningen gör skillnad, slapp känna mig/se gravid ut i fredags...

Istället för soppa på blomkål blev det pizza på detsamma! Botten består av 5dl riven ost och 5dl riven ost samt ett ägg, man blandar ihop allt och trycker sedan ut tunt på en plåt, förgräddas i 225 grader tills den börjar få färg, sedan gör man som vanligt med tomatsås, skinka, salami, mozzarella eller vad man nu vill ha på. Vi fredagslyxade med ananas. En långpanna (på bilden en fjärdedel) räckte till oss tre utan problem!


En överbliven parmesanskalk blev till chips! Finrev parmesanen och gjorde små "högar" på bakplåtspapper, in i ugnen på 200 grader i ca 8 minuter, gott med makens tomat- och tacodip!



Lata fredagen

Hoppade över promenaden ner till BVC och mammagruppen idag, slask slask slask överallt, tog bussen hem också. Vet inte riktigt vad jag gjorde imorse men frukost hann jag inte med, så jag tog med mig en termos kaffe, de sista mandelkexen och en bit brieost. Inte alls dumt!

Väl hemma igen har jag varit rätt seg, Märta var ledsen och snorig inatt och lade rabarber på min kudde och större delen av madrassen. Hur sjutton kan en bebis ta så mycket plats? Fick ligga på den yttersta 30-centimeterssträngen, utan kudde, känner mig lätt ledbruten idag...

Gjorde en tonfiskröra med ägg, rödlök, crème fraîche och majonäs till lunch. Enklast möjliga! Ikväll får det nog bli blomkålssoppa och sedan lite goda ostar framför tv:n...

En kopp kaffe bara, sedan ska jag och snortrollet gå iväg och hämta storasyster!



En bättre dag

Jag vet inte om det beror på att jag tog allergitablett innan jag gick ut imorse eller för att det snöat en hel del. Hur som helst så kände jag mig som folk fram till middagen och därefter lite irriterad i ögonen men inte mer än så.

Dagen har varit stillsam. Jag har suttit och lagt pussel, tagit bussen t/r Tullinge för att handla och ha 6-månaderskontroll på BVC (vi vägde och mätte i måndags, idag var det barnläkarens tur att besiktiga). Lagade zucchinirårakor med stekt fläsk, åt till det lingon och makens syrade rödlök. Och nu är det kväll, jag är väldigt trött efter en natt av snor och barnagråt, samt att jag blev väckt nästan en och en halv timme innan uppstigning av en alltför pigg Ingrid. Skönt att det bara är en vardag kvar nu innan helg!

Den lilla banditen ställde till med kalas imorse och behövde således tvättas av ordentligt, vilket ledde till det första uppskattade badet. Förnöjt satt hon där och plaskade!

Man måste vara organiserad när man lägger pussel!


Detaljerna är det lätta. Himlen blir det tråkiga/jobbiga. Fast jobbigast av allt är att sitta på golvet, blodstopp i benen ideligen!



Är det så här jag ska ha det nu?

Jag verkar vara allergisk mot hassel eller al. Visst brukar jag reagera varje år (med undantag då jag varit gravid), men så här mycket och tidigt? Ögonen är så grusiga och svider, och kroppen känns så trött och tung. I kombination med förkylningen är det inte jättekul just nu.

Och allergitabletterna hjälper bara lite. Jag vill att de ska hjälpa på stört och helt ta bort alla symptom!

Och till något helt annat, helgens misslyckade bullar fick också bli skorpor. Det luktade himmelskt gott här i köket medan de torkade i ugnen. Och om de blev en succé till eftermiddagsfikat? Absolut!

Banditen har nu två sylvassa små bissingar, varje amning avslutas med att hon biter mig. Det gör ONT. Dags att hårdköra mattillvänjningen...



Tråkiga gamla bullar

De fick bli skorpor istället! En timme i ugnen på 100 grader, perfekt nödfika. Själv äter jag ost idag, och nötter. Och dricker kaffe. 

Fast egentligen skulle jag behöva lägga mig en stund, dels har Märta hållit mig vaken inatt, stackaren är förkyld igen och till slut fick jag ge upp min kudde för att hon skulle kunna ligga bra och inte bli så täppt i lilla näsan. Och för egen del började jag må dåligt redan igår kväll. Ett stort SKIT OCKSÅ! Jag vill ju träna ikväll...

Varför kom jag inte på det här tidigare? Ingrid gillar ju skorpor OCH mina bullar, oslagbar kombination för att bli Månadens Mamma! ;)



Man får vara nöjd med det lilla...

Mitt mål idag var att bli av med all sand och grus som intagit lägenheten. Men jag hann inte riktigt med allt tyvärr, köket och hallen fick sig en halvdan omgång, imorgon får jag ta nya tag! Istället körde jag sex maskiner tvätt, tog en kort promenad på förmiddagen i solskenet (själv) och en längre när det mulnat på (med sällskap).

Efter hämtningen på förskolan följde min mammakompis och barnen med oss hem på fika och lek. Och efter att de gått parkerade jag i soffan, framför en ny serie om en tjej som dött men får vara kvar på jorden och samla in själar, den är från 2003 och består bara av 26 avsnitt, så antingen var den inte bättre än så eller så är det en missförstådd serie som borde fått fler säsonger (lite som Firefly, vilken jag och maken börjat se om).

Ett sista ryck gjorde jag innan maken kom hem, bakade mjuka mandelskorpor, efter eget recept som faktiskt är riktigt bra!

Mandelskorpor, 9st
150 g mandelmjöl
2 ägg
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
2 msk mjölk
en nypa salt

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop alla ingredienser, klicka ut på bakplåtspapper  och grädda mitt i ugnen ca 15 min. För en sötare skorpa kan man tillsätta lite sukrin melis eller stevia.




Tummen upp!

När vi ändå var på BVC idag kollade sköterskan bägge barnen, Märta är stadig som en 8-månadersbebis och Ingrid klarade av både 4-års- och 5-årskontrollen på samma besök. Det blir nog folk av de här små, och några bestående hjärnskador verkar inte Ingrid lida av direkt. Får ta itu med "projekt fullförsäkra min kärnfriska unge hos motsträviga försäkringsbolaget" igen...

Väl hemma igen tog jag fram sittdelen till vagnen, dagens stora succé! Märta satt upp som om hon aldrig gjort annat och var så glad! 

Ikväll fick Mikael återigen ta hand om barnen så att jag kunde gå på årsmötet för hyresgästföreningen. Det förlöpte väl, banankakan jag bakat smakade gott och jag kom hem i rätt vettig tid. Nu är jag utsedd till både sekreterare och kassör, tyvärr fick vi inte några nya till styrelsen. Det var kanske lite dumt att ha årsmötet samma vecka som OS-sändningarna... Menmen, det kom folk och vi kan ju alltid adjungera in folk under året om intresse finns.

Efter ett par dagars kolhydratorgie ska jag återgå till den rätta vägen imorgon, så himla jobbigt med magknip, ibs och trånga byxor. Och så blir det ju träning på onsdag igen, det ser jag fram emot!

Mina fina tjejer, ute i det fantastiskt härliga vädret idag!



Pinsamt!

Idag på kalaset kom en av tjejerna tillsammans med sin morfar, jag har träffat på honom ett par gånger på förskolan men vi har aldrig mer än hälsat på varandra. Så, när jag skulle presentera bakverken för hans barnbarn (de fick hämta tårta och kakor/bullar i köket) så säger denne man något om "bulle i ugnen" och blinkar sådär menande till mig, blev rätt förvånad och fann mig inte riktigt i hans kommentar, vilket troligen gjorde att han trodde att jag bekräftade hans antagande. 

När det var dags för oss vuxna att hugga in på kaffe och godsaker gjorde jag som vanligt, tog mitt kaffe med massor av mjölk, varvid mannen i fråga återigen kom fram. "Höhö, är det där kaffe eller mjölk?", tjaa, jag gillar att ha ungefär 60/40 vad gäller fördelningen av kaffet och mjölken svarade jag och då säger han något i stil med "ja det är nog bra det, med tanke på bebisen i magen".

Dagens stora fråga är ju då: ser jag uppenbart gravid ut och är det helt okej gör främmande karlar att kommentera det i sådana fall?

Okej, jag hade inte min slimmande "kroppsstrumpa" på mig, och jag har sannerligen inte gått ner alla mina gravidkilon. Men jag tycker att min kroppstyp mer lutar åt lönnfet och valkig än gravid ändå...

Låter bli att ta åt mig och tycker istället att han var lite pinsam, och jag ville ju heller inte få honom att känna sig bortgjord, så jag sa inget mer. Jag bara muuuulade i mig glasstårta, och drack mitt mjölkrika kaffe!

Vad göra åt håret som lever ett eget liv? Det tar liksom sats och svänger ut som en höjdhoppsbacke, och om jag inte tagit hand om det när det är nytvättat får jag leva med frillan tills jag tvättar det igen. Att väta och använda fönborsten hjälper föga...



Sista kalaset!

Efter en natt av pappersarbete och städande hade det varit skönt med lugn och ro, men det vore ju lite väl lyxigt va? Så istället blev det uppstigning vid åtta, baka cupcakes, skriva dokument hos Ulla och sedan tillsammans med henne kasta oss i bilen och åka ner till Tumba för revision. Vi klarade oss, men det kändes som om det var lite på håret. Mitt första projekt när vi köpt in en dator till styrelsen blir att sätta mig och renskriva alla protokoll och numrera dem rätt. 

Handlade lite på vägen hem, så att jag kan baka inför styrelsemötet imorgon, och sedan åkte vi hem i snabbast lagliga fart. Hemma gjorde jag färdigt mina cupcakes, gjorde i ordning tårtorna, fick nästan slut på pyntgele men blommor fick jag istället över av! Mina lite sorgliga kardemummabullar (tog ett recept från DN, det skulle bli ca 70 minibullar men jag fick bara till ca 35, sedan fick jag justera gräddningstiden, för efter 6 min i 110 grader var mina bullar degvita fortfarande, höjde temperaturen och förlängde tiden, resulterade i rätt torra om än goda bullar) penslade jag med smör och vände dem sedan i strösocker.

Kalaset blev ljudligt och lyckat, barnen hade roligt, inte all grät i år, så man märker att de blir äldre och utvecklas. Presentskörden var STOR, ribban lades högt inför kommande kalas, massor av fina och förmodligen rätt dyra presenter...

Och nu skall här städas igen, vi slängde ju bara på oss kläder och gick iväg, lämnade hemmet som ett bombnedslag! Ska bli skönt att krypa upp i soffan med maken när vi fått barnen i säng och bara ta det lugnt framför någon film eller serie.

Imorgon får vi dock lite sovmorgon, Ingrid har fyraårskontroll på BVC under förmiddagen så hon lämnas först efter lunch på förskolan. Det ger mig ett fönster på ca två timmar att baka någon kaka innan det är dags för mammapromenad före hämtning!

Klassisk gräddtårta med blomdekorationer i sockerpasta. Gjorde två, med vardera barns namn, så att de inte behövde kivas om vem som blåst ut flest ljus eller så...

Cupcake smaksatt med lime, efter recept hittat hos Leila, fast jag fick slut på florsocker och drygade ut med potatismjöl, gick alldeles utmärkt! Nya spritsen från Ikea var väl värd de 49kr den kostade!


Minikardemummabulle, fina men tyvärr rätt torra...



Vansinne

Jag somnade såklart till nattningen igår igen, men den nya twisten på den här natten är att jag vaknar halv fyra och kan omöjligt somna om. Jag som varit helt slut i veckor!

Så istället för att sova satte jag mig med lite pappersarbete för hyresgästföreningen och städade sedan i köket. Nu står jag och väger mellan att baka cupcakes eller sova en timme, jag tror faktiskt att det senare alternativet är det bästa, eftersom jag har ett möte halv tio, ska gå igenom papper innan dess och sedan drar det igång med kalas för Ingrid vid 14 men vi ska vara på plats och förbereda från 13.

En dag, eller snarare en kväll att se fram emot, då jag får ta igen förlorad sömn...

Morning madness

Igår delade jag och maken på en flaska champagne, alla hjärtans dag-firade framför På spåret. Sedan skulle jag bara få den lilla banditen att sova, och så däckade även jag. Så att jag (och Ingrid) kom iväg på svettisen imorse var ett under, men kul var det, synd bara att det var så fullt att Ingrid bara kunde stå och hoppa lite lite i ett hörn (önskar det fanns familjepass!). Jag kände mig riktigt slut och har varvat ner en bra stund efter passet, hjälpt Ingrid att köra lite Wii fit, men nu är det dags att hoppa in i duschen och sedan ta itu med dagens göromål: baka kanelbullar och cupcakes till kalaset imorgon.

Tjoho! Mitt andra träningspass den här veckan!



Ännu en kort vecka är över

Veckorna går fort när man har en resdag och ett par umgängesdagar, idag tex åkte jag och en mammakompis med våra småttingar till Ikea. Kom hem med en plastlåda till Ingrids lego, en sprits med tillbehör och påskliljor i kruka, storhandling med andra ord! Vi fikade och "gick varvet" i motionssyfte, eftersom det inte blev någon promenad imorse... Kilade även på livsmedelsavdelningen och plockade upp lite panikmiddag, Ingrid gillat deras panpizza, smidigt att ha hemma i frysen.

När jag kom hem såg jag det sista tårdrypande avsnittet av Life Unexpected, och hämtade sedan hem Ingrid. 

Och nu är vi på gång att börja med middagen, laxburgare med mangosås, så himla gott! Ikväll blir det väl sedan lite bubbel framför finalen(?) av På spåret tillsammans med fine maken, lugnt och stilla! 

Nja, Märta får nog vänta lite till innan hon får äta pizza, men hålla i den var hon riktigt bra på!



Inte nära nog

Märta har legat i ett babynest sedan hon var ca 2 veckor gammal, en himla bra grej om man har barnet i sängen om nätterna. Men nu har något hänt, nu räcker det inte med att ligga bredvid mig i nästet, nu ska hon ligga hud mot hud minsann! Den lilla mammagrisen låg och gnällde och viftade när hon egentligen skulle sova, extra amning hjälpte inget alls, men så tog jag upp henne och lade henne på armen, så slocknade hon inom en minut. Är det så vi ska ha det nu en tid framöver? Jag ska få sova på 40cm säng i konstig vinkel - för att få sova alls..?!?

I vagnen går det åtminstone fortfarande alltid bra att sova, efter lämningen av storasyster tog jag en promenad över flygfältet och hem igen. Det var kallt, blåsigt, halt, lerigt och jag fick skjuta vagnen över gropiga gräspartier eftersom rullningens sista snö har koncentrerat sig till delar av fältet... Men vill man bli fin får man lida lite pin! Ska nu avnjuta en kopp kaffe i soffan och se på ett av de sista avsnitten av Life Unexpected. Senare idag ska jag försöka ta mig iväg till stora återvinningscentralen med elskrot och annat, handla inför kalaset på söndag och avrunda med en mammapromenad innan hämtningen på förskolan. 

Mammas lilla gosegris, i fina jordgubbsmössan som Märta fått av sin namne, kompisen Isaks mormor! Hur gulligt är inte det då, sticka en mössa bara sådär!

Om det ändå inte ska vara någon snö och riktig vinter kan det väl bli vår på riktigt, kallt, fuktigt och blåsigt är faktiskt väldigt omysigt väder att promenera i!




Bryta de dåliga vanorna

Jag var så nära att inte ta mig iväg på Svettispasset ikväll, men då jag känner min karaktär rätt väl vid det här laget så gick jag dit, huvudvärk och snornäsa till trots. Passet var det jobbigaste hittills, jag körde lite magövningar också, men belastade bara de övre musklerna eftersom jag inte ska belasta de nedre, samt att det gör riktigt ont om jag ens försöker det. 

Kändes så himla skönt efteråt, och en trevlig bonus är att Ingrids tidigare "fröken" är passvärd, hon är så himla trevlig att jag alltid blir kvar några minuter extra för att prata om ditten och datten. Tjejen som håller passet är också super! Vilken energi! Och hon är hela tiden positiv och kommer inte med några kommentarer om huruvida man hänger med i rörelserna eller inte.

Svettig och härlig efteråt gick jag sedan till Ingrids bästis mamma och planerade helgens kalas. Jag ska göra tårtor och kanelbullar, och på födelsedagsbarnets begäran eventuellt cupcakes, om jag hinner!

Den minsta hallen fylls snabbt av både folk, fukt och svett! Och det tar bara fem minuter att gå dit, få ursäkter är godtagbara för min del att inte pallra mig iväg dit. Möjligen om jag har hög feber, magsjuka, eller drabbats av akut lepra och tappat ett ben... 



Mysdag med banditen

Jag har huvudvärken från helvetet, tror det är sockerreceptorerna som insett vilket fattigt liv de lever nu och därför protesterar vilt. Ska ge dem på moppo med en balja kaffe, så fort jag lyckats slita mig från den sovande söta banditen (hon stjäl fortfarande en hel del sömn, därav smeknamnet). 

Idag var vi uppe extra tidigt för att faktiskt vara i tid på förskolan, Ingrid har nämligen utflykt till stan idag och skulle med bussen halv tio. Så jag pallrade mig ur sängen ungefär kvart över sju istället för som igår, kvart över åtta! Vi kom i tid, alla hennes kläder prydligt märkta med namn och telefonnummer och vi hann båda få i oss frukost, och lyssna på ett par versioner av Ylvis "The fox". 

Efter det tog jag en halvtimmes promenad i området, slängde in en tvätt och plockade ihop lite plast som skulle till returstationen, och sedan på det ca en timmes mammapromenad. Men där tog effektiviteten slut. Jag och min huvudvärk bestämde oss för att två avsnitt av "Life Unexpected" var lagom. 

Men nu ska jag alltså ta mig ur sängen, åtminstone ta fram köttfärs, och försöka bringa ordning i köket. Ambitionen är att träna ikväll men det betor alldeles på om huvudet vill sluta försöka implodera...

Vädret är inte så imponerande här i Riksten. Bilden tog jag i går morse men även idag var området insmetat i en sorglig grå tjocka, som en fuktig filt... Och snön, som ni ser, är ett minne blott!



Latemanslunchen

Den lilla banditen somnade en timme senare än jag tänkt mig... Så för att hinna få i mig något innan det är dags för mammapromenad om en kvart gjorde jag en snabb räd i köket och hittade en kvarts paprika, en burk tonfisk, en pyttig rödlök och en bit fetaost, och även en flaska med gammal vitlöksdressing (två månader hit och dit gör väl inget så länge det smakar bra!). Skar upp löken @ paprikan, smulade sönder fetan, blandade i tonfisken, tillsatte lite citronpeppar och ringlade över dressingen och snodde runt allt ett par varv. Gott och mättande! Nu står jag mig hela promenaden!

Äter direkt ur bunken, tallrikar klart överskattade när man äter själv och har bråttom! 



Idag vill jag ringa Dig...

Så fort det går, för över en månad sedan sågs vi sist och jag får inte in det. Ändå. Det här vill jag berätta för dig mormor, att Märta är en superskön unge, hon låter ömsom som en kaffebryggare med sitt bubblande och ömsom som något läskigt pyre ur en zombiefilm... Och hon sitter upp och leker, alldeles själv!

Visst, lite slagsida får vi ju... Men med stora gosiga kuddar runt om är det rätt säkert!



Hej då Jämtland för den här gången!

Varje besök går så rasande fort, om det inte vore för att Ingrid börjar klättra på väggarna och saknar kompisarna skulle jag kunna stanna en vecka till. Framförallt nu när all snö visst försvunnit hemma och det var perfekt kramsnö idag...

Igår eftermiddag kom åkte vi hem från stugan, efter den där natten av gråt och gnäll. Helt magiskt slutade hon upp med det denna natt, skönt att få sova som folk! När vi kommer hem ska projekt sova i egen säng påbörjas, fastän jag fortfarande ammar ett par gånger per natt.

Var en god organisatör och packade nästan allt redan igår, fyllde en ryggsäck med bara smutstvätt... Som extra bonus klämde Märta till med tidernas värsta läckande bajsblöja imorse, så det första jag måste göra när vi kommer hem är att tvätta.

Och nu är vi alltså på tåget, och håller tummarna för att vi slipper förseningar denna gång. Märta sover i babyskyddet (inte det minsta avundsjuk på den andra nyblivna mamman i kupén som får gå och bära på sin lilla skrikbebis mest hela tiden) och Ingrid spelar spel på plattan. Själv äter jag brie inlindad i salami och hasselnötsskorpor, har det rätt så bra! Hemma i Riksten om ca tre timmar, det känns inte så avlägset nu...

I denna sena timma

Vad jag gör vaken nu? Försöker få mammagrisen Märta att sova utan att vara klistrad mot mig... Jag skulle verkligen uppskatta ett toabesök, men då kommer hon skrika och väcka alla andra. Det här är väl en fas det med men jag måste få sova väldigt snart, orkar inte med så många nätter till av avbruten sömn och sitta uppe i mörkret i timmar innan jag till slut lyckas få henne trygg med att ligga ner själv istället för i min famn (och då ligger jag ändå hud mot hud bredvid i sängen). Känner mig ofokuserad och har börjat få ett härligt massivt munsår. 

Till detta så ammar jag 2-3 gånger per natt fortfarande och friden är ofta över vid åtta-halv nio, helt okej om jag somnat i vanlig tid, inte helt lika okej när barnet stökat till tre på morgonen... Spänningshuvudvärken debuterade idag, tandvärken i förrgår (och bettskenan ligger kvarglömd hemma). Imorse var jag så trött att jag klev upp och lade mig i pappas säng, för någon ville bara sova på min kudde och där fick jag inte plats längre...

Ska göra nattens fjärde försök att lägga ner henne. Kanske kanske blir det toa och tandborstning inom kort! Håll tummar och tår!

Vi hade finväder idag! Ingrid åkte ett par meter på skidorna men blev sedan osams med dem och tvingade min stackars far att dra henne i pulkan istället...

Jag och mamma skidade till stora vägen och en liten bit till innan vi vände hemåt igen, väldigt kort tur på väldigt halkiga skidor. Fästvalla ett måste om vi tar oss ut imorgon också!

Tog min lilla bebis på ryggen, varmt och mysigt, och hon sov så gott i selen!

Vi lunchade på altanen, korv med bröd smakar allra bäst ute!

Mellolördag med popcorn (för Ingrids del, jag åt nötter och choklad sötad med stevia, riktigt bra!) och så en brasa på det.

Gosetrynet, älskade skitungen! 



Ljuva livet

Varm brasa, hälften av barnen sover och imorgon blir det skidåkning! Vi kom upp till stugan rätt sent, men idag har jag inte bara varit hemma, lunchade med en gammal kompis och sedan tog jag en promenad i det fina vintervädret. Trevligt och skönt!

Annars är det ju inte SÅ mycket action när jag är här uppe i Jämtland. Igår åkte vi till morfar och drack kaffe, sedan hamnade vi på "Loppis på gården", och spanade efter dukar, fina tavlor och annat smått och gott man kanske inte behöver egentligen...

Har hört att snön nästan är borta hemma, här fylls det dock på!

Lagade mat i mössa och halsduk, det är inte överdrivet varmt när man just kommit hit...




Den stora fynddagen

Tycker alltid att första bilturen i riktigt vinterföre och någon av mina föräldrars manuellt växlade bilar brukar vara rätt läskigt, och nu för tiden stannar jag ofta hellre hemma än sätter mig bakom ratten i onödan. Hemma gör jag förvisso samma sak, använder bara bilen när det verkligen behövs, men den är jag ju van vid att köra. Hur som helst så gick det bra att köra, åkte in till stan och kollade in det sista av rean (bara barnkläder, min plan är att köpa nya kläder till mig själv först om kanske 10 kilo). Fyndade lite av varje och åkte sedan upp på Pingstkyrkans second hand, där jag hittade ett par skidpjäxor i rätt storlek och som passar bindningen på skidorna uppe i stugan, så slipper jag låna mammas gamla båtar med tre lager tjocksockar (böjningen vid tån hamnar helt fel när man åker i för stora pjäxor). Väl spenderade 20 kr tycker jag! Hittade även en body och en tröja till Märta, tyvärr alltid svårare att hitta plagg till Ingrid, större barn sliter ju mer på kläderna och fläckar ner dem.

Imorgon ska vi nog åka och hälsa på morfar. Har inte varit där sedan veckan då mormor gick bort. Kommer kännas konstigt.

Finfina pjäxorna! Med snören (som jag kan ta från "båtarna") blir de ju som nya, nästan!

Naturen kan den, blommolin (heter den så?) är som ett litet konstverk. Blir mums till köttbullarna!

Förkylda klubben

Mina bihålor samlar på sig minsann, hela huvudet tycks vara på väg att fyllas med snor. Och den lilla fröken hade svårt att sova på grund av täppt liten näsa, som tur är så kan hon sova rätt bra på sidan, och fick en lite högre kudde.

Vi kör en innedag idag, sitter och ser på Barnkanalen med ungarna men när bara den lilla somnat ska jag nog sätta mig med ett pussel, värmde upp med ett 200-bitars barnpussel igår (med "hjälp" av Ingrid som hellre ville spela memory och vände alla pusselbitar med baksidan uppåt till visst förtret...) men ska botanisera bland lådorna i källaren för lite mer utmaning...

Jag är inte det minsta avundsjuk på fåglarna idag, sitter hellre inne med en kopp kaffe. Vilken tur att jag har det valet!



Sitta själv

Så fort det går med de små, känns som det inte var länge sedan (julen) vi fick palla upp henne med handdukar när hon skulle sitta i matstolen. Nu sitter hon utan stöd, som om hon aldrig gjort annat...

"Vadå mamma? Kom med nåt nytt va!"



Längre dagar men solen når inte långt nog...

Besvikelsen var stor idag. Jag trodde faktiskt att vi skulle kunna bygga snögubbar, eftersom det är nästan tre grader varmt ute, men näe. Solen står så lågt att den inte når över träden, gården står i skugga. Men efter gårdagens töande, då snön farit från taken börjar det finnas lite packad snö som går att använda som minimala pulkabackar i brist på häftigare!

Tror vi blir inne resten av dagen, det är inte så skoj att vara ute med de hör två just nu, den lilla skriker så fort jag inte är i hennes synfält och den stora skriker när jag inte drar omkring henne på snowracern. Trodde att Ingrid skulle vara muntrare idag eftersom jag fick henne i säng redan strax efter sju igår kväll, men icke, troligt att hon är trött efter förkylningen fortfarande och därför har så fruktansvärt kort stubin...

Igår hade vi litet kalas här hemma hos mins föräldrar, min äldste kusin kom med sina två döttrar och så min kompis Elin. Den sistnämnda är glutenintolerant så jag fick tänka till lite, det blev en "budapesttårta" (skulle ha blivit en stubbe men marängen blev lite för hård/kompakt eftersom jag inte lyckades spritsa ut den på plåten, kanske vispade för länge när sockret och mandelmjölet skulle i?) i fyra våningar med grädde, mandarinklyftor och bananslantar mellan, och grädde med riven choklad på toppen. Inte alls dumt, blev en liten bit över till mamma som missade kalaset eftersom hon jobbade, resten gick åt! Gjorde en vanlig gräddtårta till övriga/barnen, samt hade köpekakor och köpebullar.

Nu är det nog slut med kalasandet så att jag kan återgå till normala sockervanor, känner mig tung i kroppen och stingslig... Det sistnämnda kan ju även bero på att jag har en förkylning i kroppen som ligger och lurar. Det är sådana här gånger man önskar att det bara kunde bryta ut på riktigt så att man kan bli helt frisk efteråt.

Prinsess-servetter, rosa sugrör och ballonger. Och paket och tårta! Även årets andra födelsedagskalas var till belåtenhet!

Fullt ös med ballongerna hela eftermiddagen, Märta försökte hänga med i svängarna...


Om man inte får som man vill säger man numera till. "Bla bla bla" låter det då jag inte är tillräckligt snabb med yoghurtskeden. 

Sol & skugga, och en suris på snowracer...

Mormor kom hem med en ny overall, toppen tyckte Märta, den gamla började ju bli lite trång!


"Men mamma draaaa mig dååå!"



Första mellohelgen

Det har varit en rätt lugn lördag, var ute på förmiddagen med pappa, Märta (som fick sitta i babyskyddet, påbylsad och under en filt, så hon var varmast av oss alla när vi gick in igen efter en timme) och Ingrid, åkte lite snowracer, men det var lite för mycket fluffig snö så den sjönk bara genom. Åkte en liten tur bakom garaget men vi får nog försöka hitta någon bättre backe, där snön packats samman lite.

Sedan tog vi en sväng till stan, missade Pingstkyrkans second hand med 20 minuter, så jag fyndade barnkläder på KappAhl istället, en fin liten bomullskofta från Newbie till Märta och en mössa till Ingrid, gick inte ens på 60 kr! Ibland är rean väldigt bra... Provade också en fin skepparkavaj i ull, marinblå, som satt rätt bra, får se om jag kikar in och köper den i veckan (om den finns kvar), den var också på halv reapriset och skulle kosta 250 kr. Men några skor hittade jag inte, var upp till Krokomsporten och gick både på Kläddax och sportaffären utan att hitta något snyggt/prisvärt/passande för min tunna plånbok.

Och så ikväll har vi suttit framför tv:n, första deltävlingen i Melodifestivalen och jag tyckte att om Ellen Benediktson var så bra att jag sms-röstade på henne två gånger. Annars var det rätt mediokra bidrag, fast det är klart, Helena Paparizou hade ett snyggt bidrag, välproducerat och hon har ju rutin på det här med Mello. Ingrid skuttade omkring och dansade till nästan alla bidrag och verkade tycka att alla var jättebra!

Imorgon är det kalasdags, jag ska slänga ihop en tårta och en Budapeststubbe. Orkade inte gå ner på Panduro för att köpa tårtdekorationsprylar, tar det till stora kalaset istället, inhandlade istället tårtdekorationer på coop. Samt lite ballonger, ljus och fina servetter, som det ska vara på kalas! Och nu när barnet i fråga sover skulle jag ju kunna slå in ett litet paket, men har istället fastnat framför Sherlock på SVT1, trots att jag såg det här avsnittet för bara en vecka sedan...

Det tog inte lång stund för Märta att somna, var länge sedan hon fick sova ute, sjuka som de varit båda två.

Ingrid samlade pinnar till en brasa...

...och testade nya skidorna, men de behöver justeras lite innan de sitter riktigt bra.

Vi hade ju lovat att hjälpa till med snön, så Ingrid drog sitt strå till stacken och körde lite snöslunga med morfar!



RSS 2.0